Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Η νέα παγκόσμια τραπεζική κρίση και η περίπτωση της Ελλάδος

 


Πολλά θα μπορούσαν να έχουν λεχθεί για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη διαφαινόμενη οικονομική αστάθεια σε παγκόσμια κλίμακα, ιδιαίτερα μετά από τις απόλυτες διαβεβαιώσεις ισχυρών παραγόντων ότι η διένεξη Ουκρανίας - Ρωσίας θα οδηγήσει μονάχα την τελευταία σε οικονομική κατάρρευση.  Δε φιλοδοξώ να προβώ σε κανενός είδους τέτοια ανάλυση, αφενός γιατί η οικονομία είναι εξίσου απρόβλεπτη με την ιστορία, αφετέρου γιατί οι προαναφερθείσες διαβεβαιώσεις των εκάστοτε «ισχυρών» και «ειδικών» δεν μπορούν να έχουν καμία δόση αντικειμενικότητας. Άλλωστε, η ίδια η πραγματικότητα έχει ήδη αποφανθεί για την ορθότητα των προβλέψεων περί οικονομικής καταστροφής της Ρωσίας, όταν μόλις προ ολίγων 24ώρων άρχισε να εκτυλίσσεται μια νέα τραπεζική κρίση, όχι στη Ρωσία, αλλά στην Αμερική.

Επί τούτου, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ένα από τα πρώτα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας που έλαβε η Ευρώπη κατόπιν προτροπής της Αμερικής και μοιραία υποστήριξε η Ελλάδα, ήταν η επιβολή οικονομικών κυρώσεων με διαφόρων τύπων περιορισμούς και αποκλεισμούς σε εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές. Έλεγαν λοιπόν τότε πως αυτό θα αποτελέσει την αρχή της κατάρρευσης της ρωσικής οικονομίας, η οποία όντας απομονωμένη από το διεθνές χρηματοπιστωτικό δίκτυο, θα γνωρίσει τέτοια επίπεδα εσωστρέφειας, που θα την καταστήσουν τελικά μη ανταγωνιστική.

Μέχρι τώρα, έχουμε τα εξής δεδομένα: η Ρωσία προβαίνει σε περαιτέρω εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων με την Κίνα, το ρούβλι δεν κατέρρευσε, η ρωσική οικονομία αντέχει και το πλέον παράδοξο, παρουσιάζει θεαματικές αυξήσεις κερδών σε κρίσιμους τομείς, όπως η διαχείριση και πώληση ενέργειας. Η πρόσβασή της, πέραν της εξάρτησης κάποιων οικονομικών κρατών σε τεράστιες αγορές, όπως η Ινδία, η Κίνα, η Αφρική και λοιπά, αναμένεται να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη κερδοφορία στο προσεχές μέλλον. Αντίθετα, η Αμερική, η οποία ανέλαβε την πρωτοβουλία των κυρώσεων που προαναφέραμε, ως ισχυρός στρατιωτικός παράγοντας με σταθερή οικονομία, βρέθηκε στο επίκεντρο των εξελίξεων, όταν μια περιφερειακή μη συστημική τράπεζα δήλωσε πτώχευση, εξαναγκάζοντας τη μητρική της να κάνει το ίδιο και εν τέλει να συμπαρασύρει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής σε κινήσεις ελέγχου της ζημίας με την αύξηση των επιτοκίων. Μέσα σε λίγες ώρες, το επίκεντρο των εξελίξεων μετατοπίστηκε στην καρδιά της Ευρώπης με την πτώχευση και εξαγορά μιας ελβετικής τράπεζας από έναν τραπεζικό κολοσσό που παρέχει κρατικές εγγυήσεις. Στον απόηχο όλων αυτών, είχαμε δηλώσεις από ελληνικής πλευράς, μέσω των οποίων επαναλήφθησαν τα όσα είπαν οι Ευρωπαίοι τοκογλύφοι, ότι δηλαδή, όλα αυτά θα έχουν αίσια κατάληξη.

Όλα αυτά δείχνουν ότι το σχέδιο για οικονομική εξασθένιση της Ρωσίας ήταν είτε πρόχειρο, είτε εκβιαστικό, αφού όσοι το συνέλαβαν βρέθηκαν ήδη απροετοίμαστοι αλλά και πρόθυμοι να θυσιάσουν τα πιόνια που τους ακολουθήσαν. Και πράγματι, τι να πει κανείς για την ελληνική περίπτωση, όταν παράγοντες της χώρας βγαίνουν σε ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης και διαβεβαιώνουν πως ουδείς λόγος ανησυχίας υπάρχει, αφού το εγχώριο τραπεζικό σύστημα παραμένει ισχυρό και στέρεο και ως εκ τούτου η νέα κρίση θα αφήσει ανεπηρέαστη την Ελλάδα. Είναι αυτοί οι ίδιοι που μόλις πριν από λίγα χρόνια έσπευσαν να διασώσουν αυτό το περίφημο στέρεο τραπεζικό σύστημα με τις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις χρεωκοπημένων ιδιωτικών τραπεζών, με αποτέλεσμα να διαλυθεί η ήδη καταχρεωμένη ελληνική οικονομία. Το να μιλάνε με τέτοια βεβαιότητα, όντας πρωταγωνιστές σε προηγούμενες κρίσεις δείχνει προς τα που βαδίζει η κατάσταση και αξίζει να υπενθυμίσουμε το όχι και πολύ μακρινό 2008, όταν μετά τις διαβεβαιώσεις ήρθε η κρίση και το πρώτο μνημόνιο.

Όλα τα παραπάνω αναφέρονται για να γίνει αντιληπτό ότι το σύστημα που ονομάζεται καπιταλισμός ΔΕΝ είναι ατρόμητο, ούτε και απρόσβλητο από παθογένειες, που μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες συνέπειες. Αντίστοιχα, οι υπερασπιστές του, δε νομιμοποιούνται να παριστάνουν τους σωτήρες για κάτι που δεν αξίζει να σωθεί, αφού η κατάρρευσή του ίσως ένα πραγματικά αναγκαίο κακό για να απεμπλακεί η χώρα και όλος ο κόσμος από την τυραννία των τοκογλύφων.

 

Αρτέμης Ματθαιόπουλος

Πολιτικός κρατούμενος Χρυσής Αυγής

Φυλακές Δομοκού

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου